Solmes partneransvarige Daniel Samefors berättar om företagets kontakter med Enterprise Europe Network (EEN) vid Business Region Göteborg.

Om Solme AB

Solme AB är ett globalt mjukvaruföretag med bas i centrala Göteborg. Företaget som är privatägt och har 14 anställda, utvecklar och säljer mjukvaran AviX  – The Industrial Office. AviX är ett analysverktyg för att stödja produktionstekniskt arbete och förbättra företags konkurrenskraft inom produktion och konstruktion. Solmes kunder och användare finns över hela världen inom tillverkande industri. Företaget har i dagsläget 15 återförsäljare över hela världen och störst fokus ligger i dagsläget på stora produktionsländer som Tjeckien, Slovakien och Tyskland.

Internationalisering

Solme har sedan start jobbat med internationella återförsäljare och är ständigt på jakt efter nya samarbetspartners. För ett par år sedan kom företaget till en punkt då de behövde vässa sin strategi för internationalisering och strukturera upp arbetet ytterligare. Daniel Samefors, med en bakgrund inom produktions- och maskinteknik, anställdes som partneransvarig med uppdrag att strukturera företagets återförsäljare.

”Mitt uppdrag att hitta återförsäljare är inte alltid lätt, men det är roligt, berättar Daniel. Att hitta återförsäljare är arbetsamt och det kan ta allt från en månad upp till två år, med en snittid på ett halvår. Men när man hittar potentiella partners som är intresserade av vår mjukvara är det verkligen kul. Det kräver trovärdighet och gedigen kunskap, både inom sin produkt och inom försäljning. För att sedan lyckas med att både få igång och förvalta samarbetet, handlar det mycket om att skapa personliga relationer och att ha tålamod med kulturella skillnader.”

Daniel understryker hur det lönar sig att strukturera upp arbetet med återförsäljare. Sedan Solme tog ett samlat grepp kring detta har företaget kunnat öka sin omsättning 3-4 gånger. Daniel har en veckas restid per månad då han reser runt och träffar företagets återförsäljare och håller utbildningar i AviX.

Hur fick ni hjälp av Enterprise Europe Network?

I sin sökning på internet efter återförsäljare hittade Daniel Enterprise Europe Network. Han beslöt sig för att ta kontakt med EEN-kontoret vid Business Region Göteborg för att få ytterligare hjälp på traven i sina sökningar. Tillsammans med EEN:s rådgivare lade Daniel upp en samarbetsprofil i EEN:s internationella databas. I samarbetsprofilen beskrev Solme sin verksamhet och gjorde en profil på den partner de sökte och vilken typ av samarbete de önskade. Tillsammans med sitt internationella affärsnätverk samarbetade EEN-kontoren utifrån målsättningen att Solme skulle hitta nya internationella affärspartners att skriva samarbetsavtal med. Arbetet skedde i löpande kontakt med Daniel.

”Kontakten med EEN sparade mig mycket tid”, berättar Daniel. ”När man själv ska hitta återförsäljare sker det antingen via egna omfattande internetsökningar, eller genom att köpa listor på återförsäljare. Genom EEN får man hjälp med att sovra i sina internetsökningar, och tjänsten är dessutom kostnadsfri. Det är väldigt värdefullt för företag som söker återförsäljare att kunna ta del av den tjänsten.”

Hur har det gått?

BRG:s EEN-kontor har under ett års tid bevakat såväl intresseanmälningar på Solmes samarbetsprofil som övriga profiler i databasen, och skickat vidare relevanta träffar till Daniel på Solme. Detta har hittills lett till ett samarbetsavtal med en tjeckisk partner, som Daniel nu utbildar så att de kan börja leverera. Solme har även fått kontakt med ett polskt företag som de nyligen tecknade samarbetsavtal med.

Kontakten med EEN är inte avslutad. Solme kommer ha kvar sin profil hos EEN även framöver i jakten på intressanta återförsäljare. Planen härnäst är också att undersöka marknaden i Storbritannien med hjälp av EEN.

Daniel Samefors rekommenderar gärna EEN till fler företag:
”Jag rekommenderar absolut företag som behöver hjälp i sin internationaliseringsstrategi att kontakta EEN, det är ett jättebra sätt att få kontakter. EEN-kontoret vid Business Region Göteborg var dessutom engagerade, proaktiva och vill att man ska hitta rätt och komma vidare i sitt internationaliseringsarbete. EEN håller koll på våra intressen, det är definitivt driv i EEN-personalen! ”


Maria Lundin, Enterprise Europe Network vid Business Region Göteborg
Telefon 031-367 61 17,
E-post maria.lundin@businessregion.se