Åkerstedts Verkstads AB i Kvänum, ett familjeföretag som idag drivs av andra generationen, är inriktade på utveckling och tillverkning av industrifläktar. Ingen fläkt är den andra lik eftersom varje fläkt anpassas för köparens behov. Trettio års erfarenhet har resulterat i ett rationellt koncept som kombinerar trygg kvalitet och personlig support med konkurrenskraftiga priser. Företaget har 16 anställda och omsätter 22 Mkr.

Företagets utveckling

Företagets vd, Marcus Åkerstedt, är mycket engagerad och mån om att se vilka möjligheter som finns för bästa möjliga utfall för företaget. Fokus ligger på rörelse, vad gäller företagets utveckling, utan att göra drastiska förändringar.

Genom de kontakter som fåtts på bl a Innovatum Projektarena och genom IDC West Sweden, lyssnas det på de tips och förslag på vidare utveckling som ges. Så fort en möjlighet dyker upp, stämmer Marcus av förutsättningarna för vad som gäller, och utifrån de råd som ges tar han beslut.

Investeringar och nätverk

Fabrikslokalen är utbyggd med ett skepp till och det har investerats i nya automatiserade maskiner.

Ansökan till Affärsutvecklingscheck för digitalisering beviljades. Samtidigt gick Åkerstedts med i utvecklingsprogrammet INDiGO ”för att få ta del av nätverket, och alltid lär man sig nåt”.

Företaget beviljades även en Affärsutvecklingscheck för internationalisering för att utreda möjligheterna med en för företaget ny marknad.

Dessutom fick man kontakt med ett innovativt företag på Innovatum, som man nu köpt in sig i ett delägarskap i.

Resultat

Nya administrativa rutiner och ett tydligt verksamhetssystem har möjliggjort förutsättningar att ha flera bollar i rullning samtidigt, utan att göra avkall på produktkvalitet och personalens välbefinnande.


IDC West Sweden, Johan Svensson
johan.svensson@idcab.se
0500 – 50 25 22