Lyrestads Gjuteri är ett litet företag som gjuter gjutjärn (både gråjärn och segjärn) med fokus på hög kvalité. Kunderna återfinns framför allt i svensk verkstadsindustri, men de gjuter även till exempel exklusiva prydnads-föremål och utsmyckning till gamla byggnader. Ända sedan 1955 har de handtillverkat gjutgods.

Att kontinuerligt arbeta med hållbarhet och lära sig mer är nyckeln till framgång

Miljöarbete har länge varit stort fokus för Lyrestads gjuteri för att bygga en hållbar produktion och ligga i framkant i utvecklingen. Idag tillverkas all deras gjutjärn av återvunnet material inköpt från lokala skrothandlare och koldioxidutsläppet hålls på en minimal nivå tack vare bland annat deras värmesystem som är baserat på spillvärme och förnyelsebar energi. Men miljöarbetet stannar inte här. Lyrestads fortsätter att utveckla nya hållbara processer och metoder för att vara med och driva en hållbar utvecklingen av hela svenska gjuteribranschen.

Lyrestad gjuteri

Kontakt med nätverket Industriell Dynamik ledde till nya möjligheter

Andreas Stridkvist, 3:e generationens gjutare, kom i kontakt med nätverket Industriell Dynamik och IDC West Sweden i Skövde. Vid besök och analys identifierades behovet om ökad kunskap inom området hållbarhet och mer specifikt att mäta gjuteriets klimatutsläpp. Snabbt och enkelt vidareförmedlades behovet via Industriell Dynamiks kanaler till hållbarhetsexperter på forskningsinstitutet RISE.

Lyrestads gjuteri

Resultat

Andreas och flera av hans kollegor deltog i en hållbarhetsworkshop anordnad av RISE. Efter en mer allmän introduktion och inspiration till hållbarhetsområdet diskuterades hur Lyrestads gjuteri kan ytterligare stärka sitt hållbarhetsarbete och vikten av att kommunicera detta.  Många nya lagar och regler från EU kommer de närmsta åren och här gäller det att hålla sig ajour. Under workshoppen fick Lyrestads gjuteri konkreta förslag hur de kan möta dessa nya krav.

”Innehållet i workshoppen var jättenyttigt för oss och vi fick en fördjupad förståelse för hur brett hållbarhetsområdet är. Det är så mycket bredare än vi först hade tänkt.

Vi fick också hjälp att ta nästa steg och det känns som om vi både breddat och spetsat vårt hållbarhetsarbete,” säger Andreas.

Stöd av Enterprise Europe Network

Andreas Stridkvist, vd Lyrestads Gjuteri AB
Andreas Stridkvist, vd Lyrestads Gjuteri AB

Under våren dök det upp en utlysning från EU – EENergy, där företag kunde söka 10 000 SEK för att påbörja en investering som minst skulle resultera i 5% energieffektivisering. Eftersom RISE nyligen hade arbetat med Lyrestads gjuteri var det en självklarhet att fråga om denna utlysning var av intresse för dem.

Andreas sa ja direkt och kort därefter blev han kontaktad av Enterprise Europe Network för att få hjälp att fylla i ansökan. Utlysningen var lite annorlunda, här skulle 50% av ansökningarna lottas ut för att få ta del av erbjudandet. Redan före sommaren fick Andreas veta att de hade blivit utlottade och skulle få del av bidraget.

”Hela processen har varit enkel och smidig och vi har fått en bra stöttning hela vägen,” avslutar Andreas.


ID/EEN-kontakt för ytterligare info

Christin Vännman
RISE Research Institutes of Sweden / Enterprise Europe Network
Telefon: 010-228 48 30
E-post: christin.vannman@ri.se

Johan Lundahl
IDC West Sweden AB
Telefon: 0500-50 25 15
Email: johan.lundahl@idcab.se